Sürdürülebilirlik Politikalarımız

İNSAN HAKLARI POLİTİKASI

 

Naklog Lojistik’in sürdürülebilirlik anlayışı paralelinde, çağdaş ve insan haklarına saygılı bir iş ortamı yaratılması, insan hakları alanındaki yaklaşım ve ilkelerinin aktarılması, çalışanlarımız, müşterilerimiz, tedarikçilerimiz, iş ortaklarımız ve ilişkili olduğumuz diğer tüm paydaşlarımız ile olan ilişkilerimizde insan haklarına duyarlı ve bu ilkeler çerçevesinde davranılmasının sağlanması ve teşvik edilmesidir.

Naklog Lojistik ve Servis Hizmetleri 1988 yılında, yurtiçi dağıtım organizasyonu yapmak amacı ile kurulmuş olup faaliyetlerine Brisa Bridgestone Sabancı Lastik San. ve Tic. A.Ş'nin tüm yurtiçi dağıtımı ile başlamıştır.

Zamanla müşteri talepleri doğrultusunda nakliye operasyonlarına uygun filolaşmaya yönelerek gücünü artırmıştır. NAKLOG, başarı ve istikrarlı bir büyümeyle geçen süreçte günümüzde, proje taşımacılığında iddialı bir isim haline gelmiştir.

TANIMLAR

BM; Birleşmiş Milletler uluslararası örgütünü ifade eder.

BM İş Hayatı ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri; İş hayatında karşılaşılan İnsan Hakları ihlallerinin irdelenmesi, önlenmesi ve düzeltilmesine yönelik olarak, ülkelere ve şirketlere yönelik bir rehber metindir.

BM Küresel İlkeler Sözleşmesi; İnsan Hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarında iş dünyasının 10 temel sorumluluk alanını ele alan, sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarına yönelik olarak evrensel olarak kabul edilen BM bildirgelerine dayanan sözleşmeyi ifade eder.

En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliği Sözleşmesi (182 no.’lu Antlaşma); En kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin engellenmesi ve acil eylem planına ilişkin İLO antlaşmasını ifade eder.

 İnsan Hakları; Cinsiyet, ırk, renk, din, dil, yaş, milliyet, düşünce farklılığı ve malvarlığı farkı gözetmeksizin tüm insanlara özgü hakları ifade etmekte olup eşit, özgür ve onurlu bir yaşam hakkını içermektedir.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi; İnsan Hakları tarihinde dönüm noktası niteliğinde bir belgedir. Dünyanın tüm bölgelerinden farklı hukuki ve kültürel geçmişe sahip temsilciler tarafından hazırlanan bu Bildirge, 10 Aralık 1948'de Paris'te BM Genel Kurulu tarafından tüm insanlar ve tüm uluslar için bir ortak başarı ölçütü olarak ilan edilmiş olup temel İnsan Haklarının evrensel olarak korunmasını vurgulayan ilk belgedir.

İş Ortakları; Tedarikçi, distribütör, şirket nam ve hesabına hareket eden her türlü temsilci, taşeron ve danışmaları kapsar.

Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs); İşyerinde, piyasada ve toplumda, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve kadınların güçlendirilmesinin nasıl teşvik edileceği konusunda iş dünyasına rehberlik eden bir dizi ilkedir. BM Küresel İlkeler Sözleşmesi ve BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi tarafından oluşturulan bu prensipler, uluslararası çalışma ve İnsan Hakları standartlarına uygun olarak işletmelerin, cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesinde bir payı ve sorumluluğu olduğu kabulüne dayanır.

İNSAN HAKLARINA SAYGI

        İnsan haklarına saygı, Naklog Lojistiğin temel bir değeridir. Çalışanlarımız, tedarikçilerimiz, iş ortaklarımız ve faaliyet gösterdiğimiz topluluklarla olan ilişkilerimizde insan haklarına uygun davranmak ve onları da bu konuda duyarlı olmaya teşvik etmek için çalışıyoruz. Bu Politikaya, Uluslararası Haklar Beyannamesi, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 1998 tarihli Çalışma Yaşamında Temel İlkeler ve Haklar Bildirgesi, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi , Birleşmiş Milletler İş Hayatı ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri'nin içerdikleri de dahil olmak üzere İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni de içine alan uluslararası insan hakları ilkeleri rehberlik etmektedir.

     Ticari faaliyetlerimizden kaynaklanan ya da bunlardan ileri gelen olumsuz insan hakları etkilerini belirlememiz durumunda, adil ve makul bir şekilde iyileştirme sağlamayı ya da iyileştirme için işbirliği yapmayı taahhüt ediyoruz. Üçüncü şahıslarla olan ilişkilerimiz sebebiyle bu olumsuz etkilerle bağlantımızın olması ya da bu olumsuz etkilere dahil olmamız durumunda, bu durumun iyileştirilmesini sağlamaya çalışmaktayız.

      TOPLUM VE PAYDAŞLARLA BAĞLILIK

İşimizi yürüttüğümüz yerlerdeki toplumun bir parçası olduğumuzu kabul ederiz. İşimizi yaparken savunmasız ve dezavantajlı gruplar da dahil olmak üzere tüm paydaşlarımızla, kendileri için önem arz eden insan hakları sorunları konusunda, görüşlerinin dinlendiği ve görüşlerinin dikkate alındığı bir ilişki kurarız. Yerel sorunların en uygun şekilde yerel düzeyde çözüme kavuşturulabildiğine inanıyoruz.

      ÇEŞİTLİLİK VE DAHİL ETME

 Birlikte çalıştığımız insanların farklılıklarına değer verir ve kendilerini dahil hissetmelerine çalışırız. Naklog Lojistik'de fırsat eşitliğini taahhüt eder ve işe alım, yerleştirme, geliştirme, eğitim, ücretlendirme ve terfi kararlarını; çalışanın niteliğini, performansını, becerisini ve deneyimini temel alarak gerçekleştiririz. İş gücümüzde çeşitlilik, hedeflerimize ulaşmak için esastır. Bu nedenle, farklı geçmiş ve deneyimlere sahip ve hoşgörülü çalışanları çekmeye, geliştirmeye ve şirketimizde tutmaya çalışıyoruz.

TACİZ VE ŞİDDETE SIFIR TOLERANS

Çalışanlarımızın evde ve işyerinde güvende olmasının ve hissetmesinin çok önemli olduğuna inanır, bu paralelde güveni tehdit eden veya zedeleyen her türlü şiddet ve istismara karşı sıfır tolerans gösteririz. Güvenli ve destekleyici bir iş ortamını zedeleyen davranış ve durumlar ile karşılaşılması halinde de uygun yaptırımları uygulamayı taahhüt ederiz.

AYRIMCILIĞIN ÖNLENMESİ

Ayrımcılığa karşı sıfır tolerans politikası tüm işe alım, terfi, atama ve eğitim süreçlerinde temel ilkedir. Naklog Lojistik bünyesindeki tüm çalışanlarından birbirlerine olan davranışlarında aynı hassasiyetle hareket etmelerini bekler. Naklog Lojistik, çalışanlarına, eşit işe eşit ücret, eşit haklar ve fırsatlar sunarak eşit davranmaya özen gösterir. Irk, cinsiyet (hamilelik dahil), renk, milliyet, dini inanç, politik eğitim, yaş, engellilik, cinsel yönelim, aile durumuna dayalı, hassas tıbbi duruma yönelik, sendika üyeliği ve faaliyetlerine ilişkin ve siyasi görüşe dayanan ayrımcılığın ve saygısızlığın hiçbir türüne müsaade edilmez.

   GÜVENLİ VE SAĞLIKLI İŞYERİ

Çalışanlarımızın güvenliği ve sağlığı her şeyden önemlidir. Politikamız güvenli ve sağlıklı bir işyeri sağlamak ve yürürlükteki iş sağlığı ve güvenliği kanunları, yönetmelikleri ve kurum içi gerekliliklere uymaktır. Çalışanlarımızla istişare ederek, kaza, yaralanma ve sağlık sorunu oluşturabilecek riskleri tanımlayarak ve çözerek, sağlıklı ve üretken bir işyeri ortamı sağlamak ve bu ortamı sürdürmek için çalışıyoruz.

    İŞYERİ GÜVENLİĞİ

Şiddetin, tacizin, tehdidin ve iç veya dış tehditlerden kaynaklanan diğer güvensiz veya rahatsız edici şartların olmadığı bir işyeri sağlamayı taahhüt ederiz. Çalışanlar için gerekli olduğunda ve çalışanın onuruna, gizliliğine ve itibarına saygılı olacak şekilde güvenlik hizmetleri sağlanır.

    ZORLA ÇALIŞTIRMA VE İNSAN TİCARETİ

Naklog Lojsitik, gönülsüz olarak ve tehdit altında çalışma olarak tanımlanan zorla çalıştırmanın her türüne karşıdır.

Hapishane işçiliği, borç ödeme amaçlı işçilik, askeri işçilik, modern kölelik şekilleri ve her çeşit insan ticareti de dâhil olmak üzere zorla çalıştırma uygulamalarının tümünü yasaklarız.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün sözleşme ve tavsiye ilkeleri, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve BM Küresel İlkeler Sözleşmesi uyarınca köleliğe ve insan ticaretine karşı sıfır tolerans politikası uygulanmakta, çalışanlarımızın, müşterilerimizin, tedarikçilerimizin ve tüm iş ortaklarımızın bu doğrultuda hareket etmesi beklenmektedir.

    ÇOCUK İŞGÜCÜ

Naklog Lojistik, çocukların fiziksel ve psikolojik olarak zarar görmesine, eğitim ve iyi yaşam haklarının ellerinden alınmasına neden olan çocuk işçiliğine şiddetle karşı çıkmaktadır.

Ağır ve tehlikeli işlerde çalışma gerektiren pozisyonlara 18 yaşın altındaki kişilerin işe alınmasını yasaklarız.

  ÇALIŞMA SAATLERİ, ÜCRETLER VE ÖZLÜK HAKLARI

Ücret politikamızı sektöre, yerel işgücü piyasasının şartlarına uygun olarak rekabetçi bir şekilde oluşturduk. Operasyonlarımızı ücret, çalışma saatleri, fazla mesai ve yan haklar hakkındaki geçerli yasalara tam bir uyum içinde yürütürüz. Çalışanlarımıza yeteneklerini ve potansiyellerini geliştirebilecekleri ve ilerleme sağlayabilecekleri fırsatlar sunarız.

Çalışma saatleri mevzuat ile uyumlu şekilde belirlenmiştir, gün içi molaların kullanılması, fazla mesailerin sınırlı kalması, izinlerin düzenli kullanılması gibi uygulamalar izlenir. Çalışanlarımızın sendikaya üye olma ve toplu sözleşme yapma hakkına saygı duyulur. Çalışanlarımızın iş-özel yaşam dengesini sağlamalarına destek olmayı ve fiziksel, duygusal ve mental olarak iyi hissetmelerine katkı sunmayı hedefleriz.

    YÖNLENDİRME VE RAPORLAMA

   Tüm çalışanlar arasında açık ve dürüst iletişime değer verilen ve saygı duyulan işyerleri yaratmaya çalışıyoruz. Naklog Lojistik faaliyet gösterdiğimiz her yerde yürürlükteki iş ve istihdam yasalarına uymayı taahhüt eder. Naklog Lojistik ayrıca çalışanların eğitim ve yıllık sertifikasyon süreci ile İnsan Hakları Politikasını bilmelerini sağlamaktadır. Politikanın dili ile çalıştığı yerin yasaları, gelenekleri ve uygulamaları arasında bir çatışma olduğuna inanan, bu politika hakkında soruları olan veya bu politikanın potansiyel bir ihlalini gizli olarak bildirmek isteyen herhangi bir çalışan, bu soru ve endişeleri İnsan Kaynaklarına iletmelidir.  Bu politika altında endişelerini bildiren herhangi bir çalışana karşı hiçbir misillemede bulunulmayacak veya karşı işlem yapılmayacaktır. Şirket çalışanların endişelerini araştıracak, ele alacak ve bunları yanıtlayacak ve herhangi bir ihlale yanıt olarak uygun düzeltici aksiyonlar alacaktır. İnsan Hakları Politikası, Naklog Lojistiğin Etik Kuralları ile uyumludur.

 KAMU BİLGİLENDİRMESİ

 Politikanın kamuya açıklanması zorunludur. Politika tüm çalışanlar iş ortakları, tedarikçiler ve kamuyla paylaşılmıştır. Politika’ da herhangi bir değişikliğe gidilmesi durumunda da aynı yükümlülükler geçerlidir.

                                                                                               NAKLOG LOJİSTİK A.Ş.